Lussekatter

traveling-mama-scandilicious-baking-3Lussekatter to szafranowe bułeczki, które piecze się zazwyczaj w okresie przedświątecznym, szczególnie dzisiaj, w dniu świętej Łucji.

Ich kształt jest dość charakterstyczny, przypomina literę ‘S’, a według tradycji przedstawia oczy świętej Łucji.

Myślę, że rzadko piecze się z wykorzystaniem szafranu, więc dzisiaj idealna ku temu okazja.

Prosty przepis dostępny jest na stronie IKEA, a także w książce Scandilicious Baking, która będzie moim pierwszym zakupem w nowym roku!

PS. W BIO piekarni ZIARNO, można kupić lussekatter pod nazwą bułeczki dyniowe !

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s